vineri, 11 martie 2011

Localitati ciudate

In apropierea localitatii Kunming,din provincia chineza Yunnan,persoanele suferinde de nanism prezinta anual un spectacol inedit"Actorii" trebuie sa aiba inaltimea mai mica de 130 cm.Localitatea si-a atras renumele de Regatul Piticilor.In Norvegia,Longyearbyen este cea mai mare aşezare din insulele Svalbard, situate în Oceanul Artic şi aparţinând Norvegiei. Localitatea este situată în partea de vest a insulei Spitsbergen, port la fiordul Adventfjorden. Populaţia este de aproximativ 2000 locuitori. Aşezarea a fost întemeiată în 1906 de către John Munroe Longyear principalul proprietar al Companiei Artice de Cărbune din Boston (Arctic Coal Company of Boston). A Fost distrus de germani în Al Doilea Război Mondial în anul 1943 şi reconstruit după terminarea conflictului. Mineritul şi turismul sunt principalele activităţi. Vegetaţia este de tundră. Longyearbyen este locul de reşedinţă al guvernatorului din Svalbard (constituit dintr-un grup de perosane care reprezintă autoritatea locală).De asemeni este considerat orasul in care nimeni nu are voie... sa moara.In cimitirul localitatii n-a mai fost inmormantat nimeni de vreo 70 de ani,intrucat permafrostul,un element din compozitia subsolului impiedica descompunerea naturala a cadavrelor.Glumind,cei de aici care isi ingroapa rudele prin alte localitati spun ca nu au voie sa moara.
Coober Pedy,orasel din nordul Australiei Sudice cu o populatie de 2.000 de locuitori este comunitatea in care oamenii traiesc in subteran,indeosebi in foste mine restaurate din pricina insuportabilei calduri diurne.
Denumirea de Coober Pedy vine din termenul aborigen local kupa-piti,care inseamna"groapa omului alb".
In Romania-unde exista totusi multe sate si orase aproape parasite,am gasit localitati ciudate,mai ales prin denumirile care le poarta.Iata cateva dintre ele:
Capatana Porcului(Brasov),Amarastenii de Sus(Dolj),Mirosi(Arges),Labasint(Arad),Mierlestii de Sus(Olt),Cacacioasa(Valcea),Partestii de Sus si de Jos(Suceava),Madulari(Valcea),Urlati(Prahova),Baicoi(Prahova),Tetcoiu(Dambovita),Cioara de Sus(Alba),Jena(Timis),Jupa(Caras-Severin),Vartescoiu(Vrancea),Milcoiu(Valcea)...
Exista si alte nume de localitati romanesti pe care din respect pentru urechile multora si pentru cititori,nu le pot posta aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu