joi, 31 martie 2011

Drogurile si alcoolul

Poate parea absurd pentru unii dintre voi pentru cei ce citesc aceasta postare dar am ales sa postez acest articol considerand ca este un lucru benefic penru noi,pentru toti.Sunt voluntar de mai bine de 4 ani la un ONG si in aceasta perioada m-am intalnit cu fel si fel de cazuri...Drogurile sunt substante cu efect negativ asupra organismului care actioneaza in mod diferit in functie de cantitatea consumata si frecventa de folosire. In timp ce o cantitate redusa poate functiona ca stimulent, o cantitate mai mare poate determina efecte sedative iar in cantitati foarte mari efectele negative ale drogului pot cauza moartea persoanei care consuma.
Faptul ca efectele negative ale drogurilor variaza in functie de cantitate consumata este o caracteristica specifica tuturor drogurilor. Cafeaua, de exemplu, care contine drogul numit cafeina, este consumata de foarte multe persoane, foarte frecvent, fiind considerat un stimulant. Nu este un drog foarte daunator deoarece pentru a avea efecte nocive grave asupra organismului ar trebui consumata in cantitati foarte mari: aproximativ 10 cani de cafea pentru a avea efect sedativ si aproximativ 100 de cani pentru a deterina moartea.
La cealalalta extrema se afla substantele precum arsenicul care este cunoscut ca otrava puternica. In cantitati foarte mici si dozat cu extreme de mare atentie, arsenicul este insa utilizat ca si stimulent sau sedative, in functie de doza administrate. In cazul unei dozari nepotrivite, arsenicul provoaca moartea.

De ce sunt folosite drogurile?
Majoritatea drogurilor sunt folosite de oameni pentru ca ii fac sa se simta mai bine. Cand au dureri fizice, oamenii iau analgezice pentru a nu mai simti durerea si a se simti mai bine. Pentru stari emotionale neplacute, consuma alcool sau droguri pentru a se simti mai bine. Problema apare in momentul in care drogurile se folosesc pentru a invinge depresia sau alte probleme emotionale pentru ca actiunea acestora este de suprafata si temporara, iar persoana care le consuma se simte mai rau dupa ce trece efectul decat inainte de a le folosi.
Drogurile si alcoolul - vazute ca un mod de rezolvare a problemelor
De cele mai multe ori oamenii consuma droguri pentru a face fata senzatiilor nedorite, durerii, stari emotionale neplacute, furie sau apatie. Drogurile si alcoolul sunt percepute in astfel de situatii ca fiind medicamentul, solutia pentru rezolvarea problemelor si inlaturarea starilor nedorite. Din acest motiv, a afla ce probleme a avut persoana inainte de a incepe sa consume droguri este singura solutie pentru a afla motivul real al consumului.
Consumul de droguri si alcool - Efectele secundare
Indiferent de cantitatea consumata sau tipul de drog, o parte din acesta ramane on organism. Toxine patrund in tesuturile grase si raman in organism ani de zile, chiar si dupa ce persoana nu mai consuma droguri. O parte dintre droguri au efecte directe asupra gandirii, din aceasta categorie facand parte marijuana (cunoscut ca iarba), heroina, amfetamina, cocaina, metadona, ecstasy si altele.
Drogurile si dependenta
Atat abuzul de droguri cat si toxicomania sunt in principal cauzate de necesitatea de a obtine o stare aparenta de bine. Din nefericire, in cazul majoritatii drogurilor, efectele nocive asupra organismului sunt insotite de instalarea dependentei. Dupa ce a consumat droguri in cantitati destul de mari sau pentru perioade destul de indelungate de timp, persoana simte nevoia fizica si psihica de a consuma droguri in continuare si nu poate intrerupe consumul.

Capcana dependentei de droguri
Consumul de droguri creeaza in organism un deficit de minerale si vitamine care provoaca stari foarte neplacute in momentul in care persoana nu mai consuma droguri. In astfel de momente, efectul drogurile se diminueaza si persoana resimte stari de disconfort sau durere din ce in ce mai intense care o determina sa consume din nou droguri pentru a inlatura senzatiile nedorite.