vineri, 11 martie 2011

De ce ne temem de intrebari?
De ce nu putem sa rostim ceea ce gandim sau vrem sa spunem cu adevarat: Ti-e dor de mine de cand am plecat? Admiti ca am gresit amandoi? Daca ai putea ai reface lucrurile altfel? Ce ai simtit tu pentru mine?

In loc de toate aceste intrebari spunem simplu:
"Ce mai faci?"
Ne temem de intreabari sau de raspunsuri? Sau sa nu le primim vreodata?

Localitati ciudate

In apropierea localitatii Kunming,din provincia chineza Yunnan,persoanele suferinde de nanism prezinta anual un spectacol inedit"Actorii" trebuie sa aiba inaltimea mai mica de 130 cm.Localitatea si-a atras renumele de Regatul Piticilor.In Norvegia,Longyearbyen este cea mai mare aşezare din insulele Svalbard, situate în Oceanul Artic şi aparţinând Norvegiei. Localitatea este situată în partea de vest a insulei Spitsbergen, port la fiordul Adventfjorden. Populaţia este de aproximativ 2000 locuitori. Aşezarea a fost întemeiată în 1906 de către John Munroe Longyear principalul proprietar al Companiei Artice de Cărbune din Boston (Arctic Coal Company of Boston). A Fost distrus de germani în Al Doilea Război Mondial în anul 1943 şi reconstruit după terminarea conflictului. Mineritul şi turismul sunt principalele activităţi. Vegetaţia este de tundră. Longyearbyen este locul de reşedinţă al guvernatorului din Svalbard (constituit dintr-un grup de perosane care reprezintă autoritatea locală).De asemeni este considerat orasul in care nimeni nu are voie... sa moara.In cimitirul localitatii n-a mai fost inmormantat nimeni de vreo 70 de ani,intrucat permafrostul,un element din compozitia subsolului impiedica descompunerea naturala a cadavrelor.Glumind,cei de aici care isi ingroapa rudele prin alte localitati spun ca nu au voie sa moara.
Coober Pedy,orasel din nordul Australiei Sudice cu o populatie de 2.000 de locuitori este comunitatea in care oamenii traiesc in subteran,indeosebi in foste mine restaurate din pricina insuportabilei calduri diurne.
Denumirea de Coober Pedy vine din termenul aborigen local kupa-piti,care inseamna"groapa omului alb".
In Romania-unde exista totusi multe sate si orase aproape parasite,am gasit localitati ciudate,mai ales prin denumirile care le poarta.Iata cateva dintre ele:
Capatana Porcului(Brasov),Amarastenii de Sus(Dolj),Mirosi(Arges),Labasint(Arad),Mierlestii de Sus(Olt),Cacacioasa(Valcea),Partestii de Sus si de Jos(Suceava),Madulari(Valcea),Urlati(Prahova),Baicoi(Prahova),Tetcoiu(Dambovita),Cioara de Sus(Alba),Jena(Timis),Jupa(Caras-Severin),Vartescoiu(Vrancea),Milcoiu(Valcea)...
Exista si alte nume de localitati romanesti pe care din respect pentru urechile multora si pentru cititori,nu le pot posta aici.

Un moft

"O societate fara principii care va sa zica nu le are",scrie fiul lui Trahanache intr-o depesa despre starea natiunii.Mai actual decat acum Caragiale nu a fost niciodat.S-a potrivit cumva si retrairea geniului lasat generatiilor viitoare de Conu Iancu odata cu punerea in scena a "Scrisorii pierdute"la teatrul bacauan.
Spuneam s-a potrivit pentru ca tara asta nu s-a schimbat deloc in cea ce priveste izvorul de inspiratie a celebrului si contemporanului autor.Accederea catre os devine sport national.Declaratiile populiste sunt deja imn de stat.Minciunile gogonate fac parte din cotidian iar magnetizatul(cu sau fara jamaica)ramane supapa de refulare a romanului.Astia suntem,vorba unui amic becher,de n-am mai fi.
Acum cateva zile Ministerul Agriculturii imi trimite o scrisoare prin telegraful modern(e-mail)prin care ma anunta ca Romania are capacitatea de a hrani 80 de milioane de oameni.O alta depesa imi spune ca Romania este in pragul unei crize a alimentelor si-mi anunta o iminenta foamete.Vedem ca mancarea s-a scumpit pentru ca materiile prime s-au scumpit ori nu mai exista pe piata.Graul,de exemplu a devenit rara avis in silozuri.Asa ca cei 80 de milioane de oameni,daca i-am invita la masa,s-ar ridica la fel de flamanzi.Painea ingrasa,am gasi o scuza,dar ce ne facem stimabilule cu celelalte?
Ca si alea s-au scumpit! Ministerul,indiferent ce onorabili l-au condus,incearca sa ne prezinte strategii de revigorare a agriculturii,domeniu menit sa ne scoata din foame.Fiecare strategie isi arata neputinta iar demagogia incearca in discursurile post-esec sa acopere neputinta sau mai bine spus incompetenta.Cred ca foametea ce va sa cada peste noi vine din acele "printipuri" pe care nu le avem.Adica de a duce pana la capat o idee,o solutie.Noi nu,noi castigam putera si instalam propria strategie in 100% din cazuri exact contrara celei deja aplicate.
Rezultatul este zero,cele doua,noua strategii se anuleaza reciproc.Asa cum nenea Iancu zice"personajele-mi sunt vii". Sunteti chiar voi!

Un copil a fost incredintat italienilor...

Nu-ti alegi parintii si nici soarta...Pentru o fetita de patru ani care a locuit vreo doi ani in Buhusi-Bacau,zicerea aceasta nu este doar o poveste.Mama sa este din Bacau,tatal e italian.Nascuta in Italia,fetita are cetatenie italiana.Parintii care locuiesc in Italia,au fost decazuti din drepturi.A fost ingrijita acolo pana cand aceasta a implinit doi ani si apoi adusa in Romania.A incercat in instanta sa obtina tutela asupra copilului.Intre timp,o sora a tatalui fetitei,din Italia,a reusit printr-o hotarare definitiva si irevocabila,sa obtina tutela asupra acesteia.Avocati,executor judecatoresc,consul italian,pericol de tensiune,emotii...Sositi la Buhusi,insotiti si de reporterii unei televiziuni,avocatii italienilor au solicitat sprijin autoritatilor buhusene pentru a prelua copilul.
Autoritatile buhusene-primarie,politie,politie comunitara,mediatori,consilieri s-au implicat pentru a rezolva problema in spiritul legii."Avocatii au venit fara tutori.Un copil nu este un obiect,motiv pentru care am sugerat ca trebuie sa vina tutorii ca sa-l ia.Copilul nu putea fi incredintat unor straini.El trebuia sa fie protejat emotional si asta se pare ca unii nu au inteles."Acestia au fost consiliati,dar va imaginati ca fiind foarte atasati de copil,le era greu sa se desparta de el(bunicii).Dupa o consiliere realizata cu succes,bunicii au inteles ca legea trebuie acceptata.Unii se asteptau ca de aici sa rezulte un scandal,dar nu a fost sa fie.Avocatii au ajuns la ora 10.La 16 erau cu bunicii si copilul la un hotel din Bacau.Ei au inteles faptul ca trebuie chemati tutorii din Italia.
La ora 23 am inteles ca acestia erau la Bucuresti inaintand formalitatile legale pentru plecare...Da.Cam asa se intampla cu ai nostri copii,unii isi doresc foarte mult un copil,iar altii efectiv isi bat joc.
Cam atat pentru ca nu vreau sa ma enervez si prefer sa las asa,avand in vedere ca bunicii copilului ma cunosc...practic eram cu mainile legate,oricat mi-as fi dorit sa pot face ceva...Dar asta e.Nu stiu daca am zis bine dar va las pe voi sa o faceti mai bine.