duminică, 6 martie 2011

My story...

Oare cand voi putea sa te strang din nou in brate?Nici eu nu stiu si incerc sa nu ma gandesc prea mult la asta.Felul in care ai aparut in viata mea a fost un miracol.Parca stiai ce viata trista am avut si ai venit sa ma salvezi din apele tulburi ale vietii in care aproape ma scufundasem.Fusesem ranit de atatea ori,nu mai credeam in iubire,nu mai speram sa gasesc fericirea,eram in intuneric…Si atunci ai aparut TU,nici nu am realizat cand m-am indragostit de tine,probabil din prima clipa.Iti amintesti cand ti-am zis ca vreau sa-ti intru in sange,sa nu mai poti trai fara mine?Si totusi eu am fost cel care s-a indragostit primul de tine.Ingerul meu,tu ai facut lumina acolo unde era intuneric,ai adus fericire acolo unde era doar tristete si durere.Esti atat de departe incat uneori ma ingrozesc la gandul ca se va intampla ceva si nu ne vom mai revedea.Numai eu stiu cate nopti am plans si m-am rugat la Dumnezeu sa te protejeze si sa te aduca din nou aproape de mine.Mi-e frica pui,fara tine nu as sti cum sa traiesc.Tu nu stii prin cate a trebuit sa trec fara tine alaturi.Toata lumea imi spunea sa renunt la tine,ca esti departe,ca nu ma iubesti si doar te joci cu mine.Toti credeau ca mesajele vor inceta,comunicarea nostra va inceta.Dar cand tu mi-ai spus intaia oara ca ma iubesti am stiut ca faptul ca nu am renuntat la tine era cel mai bun lucru pe care l-am facut in viata.Te iubesc din tot sufletul meu si oricat de greu va fi voi rezista,pentru tine,pentru noi.Esti ingerul meu si vei fi mereu.
“Motanul care m-a invatat sa iubesc total si adevarat”

Toata lumea din blocul meu stia cine este Ugly (Uratul). Ugly era motanul rezident. Ii placeau trei lucruri pe lume: sa se bata, sa manance din gunoi si, sa spunem asa, sa iubeasca.
Toate acestea la un loc, combinate cu o viata petrecuta afara, si-au spus cuvantul asupra lui Ugly. In primul rand, avea un singur ochi,iar acolo unde ar fi trebuit sa fie celalalt, avea o gaura larg deschisa. Pe aceeasi parte a capului ii lipsea si urechea, piciorul stang din spate arata ca fusese rupt la un moment dat si se vindecase capatand o forma nenaturala, facandu-l sa para de parca ar fi vrut intotdeauna sa faca un ocol.
Coada si-o pierduse demult, ramanand in locul ei doar cu un ciot scurt, de care noi trageam mereu. Ugly ar fi fost un motan tarcat de culoare gri inchis, daca n-ar fi avut acele rani de pe cap, gat chiar si umeri, care aveau coji groase si galbene.
De fiecare data cand oamenii il vedeau pe Ugly, aveau o singura reactie: „Ce motan urat!”
Toti copiii erau avertizati sa nu-l atinga, adultii aruncau cu pietre in el, il udau cu furtunul si-l fugareau atunci cand incerca sa le intre in case, sau ii strangeau labutele in usa, daca nu voia sa plece.
Ugly reactiona intotdeauna la fel. Daca puneai furtunul pe el,ramanea pur si simplu pe loc, udandu-se leoarca, pana cand te dadeai batut si renuntai. Daca aruncai cu obiecte dupa el, isi incolacea corpul lung si subtire in jurul picioarelor tale, in semn de iertare.
Ori de cate ori vedea copii, alerga spre ei, mieunand frenetic si lovindu-se cu capul de mainile lor, implorand sa i se dea iubire.
Daca il luai in brate, incepea sa te suga de camasa, de urechi – de orice gasea.
Intr-o zi, Ugly si-a impartit iubirea cu cainii vecinilor mei.
Acestia nu au raspuns frumos, iar Ugly a fost grav ranit. Din apartamentul meu, i-am putut auzi tipetele si am incercat sa-i sar in ajutor. Pana am ajuns in locul in care statea intins, mi-am dat seama ca viata trista a lui Ugly se apropia de sfarsit. Ugly statea intins intr-un cerc ud, cu picioarele si partea din spate contorsionate intr-o forma atipica si avand o muscatura pe partea de blanita alba de pe burta.
Luandu-l in brate si incercand sa-l duc acasa, am putut auzi ca respira greu si-l simteam cum se zbate. Cred ca-i provoc mare durere,m-am gandit eu.Apoi am simtit o senzatie cunoscuta de tras si supt de urechea mea – Ugly, in dureri atat de mari, suferind si aflandu-se in mod cert pe moarte, incerca sa ma suga de ureche. L-am tras mai aproape de mine si si-a impins capul in palma mea, apoi si-a intors singurul lui ochi galben spre mine si am putut auzi sunetul distinct al torsului. Chiar si in cea mai mare suferinta, acea pisica urata si cu cicatrice nu cerea decat putina afectiune – poate putina compasiune.
In acea clipa am crezut ca Ugly era cea mai frumoasa si mai iubitoare creatura pe care am vazut-o vreodata. N-a incercat niciodata sa ma muste ori sa ma zgarie, sau sa atace in vreun fel. Pur si simplu, s-a uitat la mine, avand incredere ca ii voi alina durerea.

Ugly a murit in bratele mele inainte sa pot intra in casa, dar dupa am stat si l-am tinut mult timp in brate, gandindu-ma cum un motan speriat, deformat si fara casa mi-a putut schimba parerea despre ce inseamna sa ai o adevarata puritate de spirit, sa iubesti total si cu adevarat.

Ugly m-a invatat mai multe despre actul de a da si despre compasiune decat ar fi putut sa ma invete mii de carti, seminarii sau emisiuni speciale de televiziune – si ii voi fi mereu recunoscator pentru asta. El fusese speriat la exterior, insa eu am fost speriat in interior si venise vremea sa merg mai departe si sa invat sa iubesc cu sinceritate si in profunzime – sa le ofer afectiunea mea deplina celor la care tineam.Multi oameni vor sa fie mai bogati, sa aiba mai mult succes, sa fie placuti, frumosi, dar eu – eu voi incerca mereu sa fiu ca Uratul.

CE FACE NICOTINA DIN SOBOLANUL TANAR?

Efectele fumatului:
“Fumatul dauneaza grav sanatatii” nu reprezinta doar vorbe aruncate in vant. Avertismentul se contureaza parca si mai bine atunci cand cei vizati sunt tinerii. Nicotina din tigari afecteaza creierul adolescentilor cauzand ulterior deficiente de atentie. Un nou studiu dezvaluie mecanismul prin care expunerea la nicotina de la varste tinere poate provoca leziuni ale creierului.

Cercetatorii de la Centrul de Neurostiinte din cadrul Universitatii din Amsterdam au descoperit, folosind sobolani ca subiecti de studiu, procesul ce explica efectul nicotinei asupra creierului in perioada adolescentei, informeaza Organizatia olandeza de cercetare stiintifica. Acestia au expus sobolani adolescenti la nicotina pentru o perioada limitata de timp. Verificati odata ajunsi la maturitate, sobolanii au prezentat dificultati de atentie si au dat dovada de mai multa impulsivitate. Pe de alta parte, sobolanii adulti care au primit nicotina nu au fost afectati in acelasi fel. Transpus la oameni, studiul indica faptul ca tinerii care fumeaza pot prezenta dificultati de atentie odata ajunsi la maturitate.

Nicotina cauzeaza diminuarea nivelului proteinei receptorului mGluR2 din creierul sobolanilor adolescenti. In plus, din cauza nicotinei, aceeasi proteina are o functie diminuata in cortexul prefrontal, acea parte a creierului responsabila pentru functii cognitive precum procesul de decizie si cel de planificare. In conditii normale, proteina previne suprastimularea celulelor nervoase. Conform cercetatorilor, leziunile cauzate pot fi totusi reparate cu ajutorul unui tratament medicamentos.

Adolescentii sunt mai sensibili la efectele nicotinei iar fumatul de la varste fragede poate afecta dezvoltarea partii frontale a creierului. Studiile au aratat ca problemele de comportament aparute la maturitate sunt corelate cu fumatul in adolescenta. E dificil insa de reprodus un astfel de studiu pe subiecti umani deoarece tinerii care se apuca de fumat au tendinta de a-si cultiva prostul obicei odata ajunsi adulti.

Studiul intitulat “Schimbari sinaptice de durata ce duc la diminuarea atentiei cauzate de expunerea la nicotina in perioada adolescentei” a fost publicat la finele lunii februarie in revista de specialitate Nature Neuroscience.

Statisca ingrijoratoare privind cazurile de copii abuzati,exploatati si neglijati

În anul 2010, la Centrul de Primire în Regim de Urgentã pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat Bacau au fost înregistrate un numãr de 262 cazuri de abuz, neglijare, exploatare, dintre care 192 cazuri confirmate, 70 cazuri infirmate si 30 de cazuri de copii ai strãzii. Se constatã o crestere a cazurilor de abuz asupra copiilor, datoritã în primul rând a sãrãciei care este o dominantã a vietii sociale din judetul Bacau si a neimplicãrii suficiente a factorilor locali: primar, preot, profesori si asistenti sociali.

Potrivit evaluãrii de specialitate a celor de la CPRU-CANE Bacau, anul trecut s-a evidentiat cã 192 copiii au fost supusi diferitelor tipuri de maltratare: abuz sexual – 23 copii; abuz fizic – 20 copii; abuz psiho-emotional – 27; relatii sexuale cu minori – 11; neglijare socio-familialã – 104 copii; exploatare prin muncã – un copil; tulburãri de conduitã socialã în contextul încãlcãrii drepturilor copilului – 17; inadaptare mediul foster – patru copii, trafic de persoane – un copil. În cadrul procedurilor de investigare si evaluare specificã situatiilor de maltratare, s-a evidentiat cã 17 copii aflati cu mãsurã de protectie specialã au fost supusi diferitelor forme de maltratare în asistentã maternalã: un copil victima abuzului fizic; patru copii victime ale abuzului psiho-emotional; sase copii victime ale neglijãrii afectiv-emotionalã; cinci copii au prezentat inadaptare în asistentã maternalã; în sistem rezidential: un copil victima abuzului sexual: raport sexual cu diferite persoane din comunitate ( caz aflat în lucru la Parchetul de pe Lângã Judecãtoria Bacau). Alti 90 copii au beneficiat de servicii de recuperare si reabilitare în sistem ambulatoriu si de monitorizare din partea reprezentantilor autoritãtilor locale (primãrie, politie, dispensar, scoalã, bisericã). “Rezultatele activitãtilor de evaluare au relevat urmãtoarele tipuri de cazuri: 47 copii au fost supusi neglijãrii; 19 copii au fost supusi abuzului psiho-emotional; patru copii au fost supusi abuzului fizic; 11 copii au fost supusi abuzului sexual; un caz de repatriere în Turcia; opt copii cu tulburãrii de conduitã socialã. Totodatã pentru cinci copii care au decedat, în contextul neglijãrii, au fost efectuate investigatii psiho-sociale în colaborare cu Politia municipiului Bacau si Parchetul de pe Lângã Judecãtoria Bacau pentru a evidentia si stabili cauzele care au condus la decesul copiilor (douã cazuri de deces din motive neimputabile pãrintilor iar în trei cazuri de neglijentã se fac cercetãri penale). În cadrul investigatiilor de specialitate, s-au formulat plângeri penale împotriva unui numãr de nouã pãrinti pentru acuzatia de rele tratamente aplicate minorului. La sfârsitul anului trecut, se aflau patru copii admisi în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgentã pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat (CPRU-CANE) Bacau din urmãtoarele motive: trei copii ai strãzii si un copil victimã a traficului de fiinte umane. În favoarea acestor copii sunt efectuate procedurile de evaluare si investigare psiho-socialã în vederea identificãrii mãsurii alternative de protectie specialã în acord cu respectarea interesului superior al copilului” a precizat Ionel Brãtianu, seful CPRU-CANE Bacau. Acesta a mai mentionat si cã în 2010 s-a constatat o crestere alarmantã a cazurilor de abuz asupra copiilor, în special prin neglijare a celor în mediul rural, unii pãrinti ajungând, din cauza sãrãciei sã se roage de DGASPC Bacau sã le fie luati copiii.